Viser frem nye Bodø til internasjonale gjester

Article Id
5442
Source site
Bjarne Lindeløv er for tiden vertskap for en rekke gjester fra mange land. I bakgrunnen blir Bankgata flerbrukshall tatt i øyensyn av interesserte besøkende. Foto: Thoralf Fagertun
Bjarne Lindeløv er for tiden vertskap for en rekke gjester fra mange land. I bakgrunnen blir Bankgata flerbrukshall tatt i øyensyn av interesserte besøkende. Foto: Thoralf Fagertun

Nordlandsforskning og Bodø kommune er denne uken vertskap for kommuneansatte og forskere fra fem land. Samtaleemnet er nye, energieffektive byer.

– What kind of material is this?, spør en velkledd kar fra Cork County Counsil og banker i veggen på Bankgata flerbrukshall.

Han er en del av prosjektet Elighthouse, som består av bykommuner og forskningsinstitusjoner fra seks land: Norge, Grønland, Finland, Sverige, Irland og Skottland.

Prosjektet skal bidra til å redusere energibruk og klimagassutslipp, samt å øke andelen fornybar energi. Dette skjer ved å innføre engergisparende løsninger i offentlige og private bygg.

– Elighthouse fokuserer også på  å øke bruken av avfall til energi og å utnytte avfall til ressurs i ny produksjon, forteller Bjarne Lindeløv, som jobber i prosjektet på vegne av Nordlandsforskning.


Forskere og kommuneansatte fra seks ulike land gjester Bodø for å diskutere eLighthouse-prosjektet. Foto: Thoralf Fagertun


Inspiserte nye løsninger
Utflukten til Bankgata flerbrukshall er en av flere besøk som avlegges interessante mål i Bodø i løpet av konferansen. Flerbrukshallen på 3500 kvadratmeter er bygget i massivtre, og får mye av energibruken dekt gjennom fjernvarme. Slike løsninger liker forskerne i eLighthouse.

– Tre er et gunstig materiale for klimaet. Men planene for dette bygget møtte en del skepsis i byggebransjen, som kan være litt konservativ av seg, forteller Lindeløv.

I tillegg til flerbrukshallen får konferansedeltakerne se både Newton Flight Academy og IRIS på nært hold. Mellom besøkene holder gjengen til på Scandic Havet, der de internasjonale gjestene har fått presentert både Smart Bodø og bylab Bodø, som er under utvikling.

Reduksjon og gjenbruk av avfall
– Bylaben skapte stor interesse og er nok et verktøy mange kan tenke seg å ta i bruk hos seg, spår Lindeløv.

Bylaben lar publikum se bygninger i byen på en skjerm og gir dem mulighet til å forandre på en rekke parametre, som gir bygningen nye, energieffektive løsninger.

– Slik kan alle se hvor mye energi som kan spares ved å ta i bruk nye løsninger, forklarer Lindeløv, som selv holdt en svært interessant presentasjon på onsdag.

– Jeg snakket om avfallsreduksjon og gjenbruk av avfall. Det handler om å organisere bedre systemer for å resirkulere, slik at vi kan redusere utslipp. Et annet aspekt er å benytte avfall i nye produkter og det tredje målet vi jobber mot er å øke bruken av avfall i produksjon av energi, sier forskeren.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev