CityLoops inspirerer fremtidens byer

Nysgjerrigperdagen og CityLoops. Foto: Leo Plaketti
Unge bybyggere i aksjon under Nysgjerrigperdagene i Stormen bibliotek. Foto: Leo Plaketti

EU-prosjektet CityLoops utfordret Bodøs sjetteklassinger til å bygge fremtidens byer ved å gjenbruke bygningsmaterialer.

Over hundre sjetteklassinger i Bodø fikk prøve seg som bybyggere under Nysgjerrigperdagen i slutten av september. Arrangementet er en del av Forskningsdagene og CityLoops har for vane å bidra. Siden 2019 har prosjektet spredt kunnskap og inspirasjon om gjenbruk, også til sjetteklassingene i Bodø. 

Seniorforsker Jens Ørding Hansen. Foto: Thoralf Fagertun
Jens Ørding Hansen, seniorforsker ved Nordlandsforskning og prosjektleder for CityLoops. Foto: Thoralf Fagertun

­– Den mest utfordrende og mest verdifulle delen av vårt arbeid i CityLoops å påvirke hvordan folk tenker, sier seniorforsker Jens Ørding Hansen, som leder Nordlandsforsknings del av prosjektet. 

– Vår langsiktige arv er at vi har økt bevisstheten om viktigheten av sirkulærøkonomi og gjenbruk, spesielt blant de kommunale beslutningstakerne vi har jobbet med i prosjektet. Barn er fremtidens beslutningstakere, så jeg er veldig glad for at vi har fått muligheten til å formidle verdiene til CityLoops til dem gjennom arrangementer som Nysgjerrigperdagen.

 

Gjenbruk i fokus

For å lykkes med å engasjere sjetteklassene, har Nordlandsforskning alliert seg med Re, et ressurs- og kompetansesenter innen gjenbruk og kreative prosesser. Re designet et arbeidsverksted, der elevene kunne velge en rekke materialer til å bygge by, eller rettere sagt modellby. I ekte CityLoops ånd var materialene selvsagt brukt i andre sammenhenger tidligere.

– Vi ga dem materialer fra byggebransjen. Tre, metall, rør, kabler. Så fikk de beskjed om å bygge en bedre verden og skape byer som de selv ville bo i når de blir voksne, sier Nina Morvik, daglig leder og grunnlegger av Re innovasjon.

Med omtrent 15 minutter til rådighet, skred de unge arkitektene til verket. På få minutter ble gulvet i møterommet på Stormen bibliotek fylt av futuristiske konstruksjoner, alle bygd med tanke på en bedre fremtid.

 

 

Energi og luftrensing

Morvik berømmer sjetteklassingens evne til å bygge nøyaktig det de selv har lyst til.

– De er uredde. Ungdomsskoleelever er redde for hva andre synes, men det er ikke denne gjengen, sier hun.

Noe som betyr at byene som reiser seg på bibliotekgolvet, reflekterer hva byggerne faktisk er opptatt av.

– Mange fokuserer på kraftproduksjon og energi. Noen bygde vindmøller som også renset luften, sier Morvik.

 

Nysgjerrigperdagen og CityLoops. Foto: Leo Plaketti
Det manglet ikke på kreativitet og skaperevne når Bodøs sjetteklassinger skred til bybyggerverket i regi av CityLoops. Foto: Leo Plaketti

 

Eksempler til etterfølgelse

Denne utgaven av Nysgjerrigperdagen blir den siste hvor CityLoops bidrar. Prosjektet avsluttes i løpet av høsten. Nordlandsforskning har vært en av partnerne og Bodø en av sju europeiske byer med hovedroller i CityLoops. I nord har fokus ligget på det militære flyplassområdet.

– Vi har utviklet kunnskap og verktøy som kan stimulere til avfallsreduksjon, gjenbruk og resirkulering av løsmasser, infrastruktur og konstruksjoner i dette enorme byutviklingsprosjektet, sier Jens Ørding Hansen.

– Det vi har lært her, og det vi utvikler i CityLoops, skal anvendes flere steder i EU.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev