Grete gir innspill til Horisont Europa

Article Id
6011
Source site
Grete Hovelsrud har gjennom mange års forskning - også i felt - opparbeidet seg svært solid kunnskap om arktiske forhold. Foto: Privat
Grete Hovelsrud har gjennom mange års forskning - også i felt - opparbeidet seg svært solid kunnskap om arktiske forhold. Foto: Privat

1400 meldte seg, 222 ble valgt ut. Nordlandsforsknings Grete Hovelsrud var en av dem.

Forskningsrådet og Innovasjon Norge inviterte tidligere i år til å komme med innspill til hvem som skulle sitte i de nasjonale referansegruppene for Horisont Europa, EUs nye forsknings- og innovasjonsprogram.

1400 forslag kom inn og nå er altså 222 gode hoder valgt ut, skriver Khrono. I gruppen for Klima, energi og mobilitet finner vil altså vår egen Grete Hovelsrud. Den meriterte polarforskeren jobber som forsker I på Nordlandsforskning og professor på Nord universitet. I fjor ble hun valgt til president for Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning. Hun har også vært representert i FNs klimapanel og sitter i Forskningsrådet porteføljestyre for klima- og polarforskning, for å nevne noe.

– Grete er en av våre mest erfarne forskere, og har særlig kompetanse på samfunnsmessige spørsmål omkring klimaendringer og sårbarhet i nordområdene og Arktis. Hennes innsikt vil være svært viktig for referansegruppen, sier Iselin Marstrander, administrerende direktør i Nordlandsforskning.

Nytt og større forskningsprogram
Ifølge Forskningsrådet skal referansegruppene være arenaer for innspill knyttet til Norges prioriteringer og strategiske prosesser i Horisont Europa.

– Med sin faglige kompetanse vil medlemmene fra norske forskningsmiljøer, næringsliv, offentlige virksomheter og andre potensielle deltakergrupper sikre at nasjonale strategier, konkurransearena og utlysninger henger godt sammen, skriver Forskningsrådet.

Horisont Europa er EUs niende rammeprogram for forskning og innovasjon, og erstatter Horisont 2020 fra 1. januar 2021. Horisont Europa har et foreslått totalbudsjett på 94 milliarder euro. Det er en økning på 19 milliarder euro sammenlignet med budsjettet for Horisont 2020, som er på 75 milliarder euro, skriver Forskningsrådet på sine hjemmesider.

– Nordlandsforskning er stolt over å ha en forsker som bidrar inn i det europeiske samarbeidet knyttet til klima, energi og mobilitet. Det er svært viktig at den kunnskapen vi erverver oss som forskere og forskningsinstitutt bidrar til erfaringsdeling og kunnskapsutvikling til det beste for samfunnet, sier Marstrander.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev