En Asia-frelst danske i Bodø

Seniorforsker Jens Ørding Hansen. Foto: Thoralf Fagertun
Seniorforsker Jens Ørding Hansen. Foto: Thoralf Fagertun

Han flyttet fra København til Hong Kong og lærte seg kantonesisk. Deretter ble det Shanghai og mandarin. Så hvorfor jobber egentlig Jens Ørding Hansen for Nordlandsforskning i Bodø?

– Fordi livet ikke er logisk, sier den språkmektige og sympatiske dansken, som overhodet ikke er noen fan av forutsigbarhet.

Som ung mann fullførte han en bachelor i forretningsledelse og moderne språk ved Copenhagen Business School.

Derfra gikk han over til en master i anvendt økonomi. Å skifte fra språk til matte er en radikal forandring, uventet og litt pussig, som å flytte fra København til Hong Kong. 

– Jeg så actionfilmene til John Woo fra Hong Kong og fikk veldig lyst til å lære meg kantonesisk, sier Jens, som ikke trengte bedre grunn for å flytte til Asia.

Når han behersket kantonesisk, fikk han lyst til å lære mandarin. Som sagt, så gjort. Et års språkstudier i Shanghai gjorde susen.

 

Ønsket å forske

Men språkeventyret i Kina måtte etter hvert ta slutt og Jens dro tilbake til København, der han fullførte sin mastergrad. Men fra Østen tok han med seg ideen om en doktoravhandling om kinesisk selskapsledelse.

– Jeg fikk tips om et PhD-program på Universitet i Agder. Jeg søkte og ble stipendiat der, sier han.

Etterpå fikk Jens jobb på Copenhagen Business College, der han primært foreleste.  

– En stor fordel med jobben var at vi samarbeidet med ulike universiteter i Asia, blant annet i Vietnam og Kina, sier han. 

– Jeg ble sendt ut mange ganger til steder som Hanoi og Shanghai. Det gjorde jobben interessant. Men etter en stund begynte jeg å tenke på å komme videre i karrieren, jeg ønsket å fokusere mer på forskning.

Så dukket hun opp.

 

Interessante EU-prosjekt

I 2017 begynte den vietnamesiske superforskeren Nhien Nguyen å jobbe for Nordlandsforskning. Hun brukte ikke lang tid på å hanke inn EU-prosjekter. Bodø-miljøet trengte plutselig enda flere forskere med internasjonal schwung.

– Jeg ble kjent med Nhien under arbeidet med doktorgradsavhandlingen, sier Jens.

– Jeg snakker litt vietnamesisk.

Nhien overbeviste Jens om at Nordlandsforskning var et passende karrieretrekk. Og for en Asia-frelst københavner med sans for uforutsigbarhet, var kanskje Bodø et naturlig valg. Tre år senere er i hvert fall Jens fremdeles på plass i nord.

– Jeg er prosjektleder for CityLoops, et rimelig stort EU-prosjekt og synes det er svært interessant, sier han.

Og kanskje er han snart klar for sin største språkutfordring noensinne.   

– Jeg har aldri prøvd, men blir jeg her på lang sikt kan det jo hende jeg forsøker å snakke norsk.