Forsker med ekspertise innen institusjonelle rammer, utenforskap og identitet
Iselin Silja Kaspersen er seniorforsker ved Nordlandsforskning og har doktorgrad i sosiologi fra Nord universitet. Hennes forskning retter søkelys mot utenforskap, institusjoner, identitet, kjønn, moral og bruk av makt og tvang. Kaspersen er særlig opptatt av hvordan institusjonelle strukturer former individers selvforståelse og deres plass i samfunnet. I sin forskning kombinerer hun kvalitative og kvantitative metoder, og hun er opptatt av å koble teoretisk innsikt med anvendt samfunnsrelevans for å forstå komplekse samfunnsutfordringer.
Kompetanse
Iselin har en bred forskerkompetanse innen sosiologi, med særlig vekt på temaer som identitet, kjønn, makt og moral. Hun har dyp innsikt i hvordan moralske dilemmaer og kjønnsperspektiver spiller inn i institusjonelle sammenhenger – fra barnevern og psykiatri, til religiøse trossamfunn og militære organisasjoner. Gjennom sitt doktorgradsarbeid og påfølgende forskningsprosjekter har hun spesialisert seg på å undersøke hvordan sosiale grupper, samfunn og institusjoner former individers identitet og selvforståelse. Kaspersen har solid erfaring med både utforskende og hypotesetestende forskningsdesign, og hennes arbeid kjennetegnes av evnen til å kombinere ulike teoretiske perspektiver for å belyse komplekse sosiale fenomener.
Utdanning og arbeidserfaring
Kaspersen har en doktorgrad i sosiologi fra Nord universitet (2023), en master i fred og konflikttransformasjon fra Universitetet i Tromsø (2016) og bachelor i folkehelse og helsefremmende arbeid fra Universitetet i Bergen (2012). I tillegg har hun befalsskoleutdanning fra Forsvaret (2006).
Hun har undervisningserfaring fra Nord universitet og Universitetet i Tromsø, og har vært veileder både for bachelor- og masterstudenter ved Nord universitet og Politihøgskolen. Kaspersen har tidligere vært ansatt som rådgiver og lærer, og hennes militære bakgrunn omfatter flere år som lagfører i Hæren.
Prosjekter og publikasjoner
Iselin har ledet og deltatt i en rekke forskningsprosjekter, blant annet om barnevern, religiøse bruddprosesser, ungt utenforskap og ungdomstjenester i skole og kommune. Hun har vært prosjektleder for kartlegging av Oppfølgingstjenesten i Oslo og er seniorforsker i prosjektet «The complexity of coercion in child and adolescent psychiatry».
Foredrag og formidling
Kaspersen er en aktiv forskningsformidler og deltar jevnlig i rapportutgivelser, foredrag og undervisning. Hun har blant annet vært gjest i podkasten «SJMS Talks», der hun diskuterte kvinnelige soldaters identitet og varsling i Forsvaret. Hun har presentert sin forskning på konferanser og seminarer i både akademiske og offentlige fora, og hennes arbeid bidrar til økt forståelse av hvordan institusjoner påvirker individers livsbetingelser – innen barnevern, skole, psykiatri, trossamfunn og Forsvaret.