Endelig Petrocultures

Petrocultures 2022
Nordlandsforsknings Brigt Dale kunne endelig ønske velkommen til konferansen Petrocultures2022. Foto: Privat

Nylig møttes 150 samfunnsvitenskapelige forskere fra hele verden på Norsk oljemuseum i anledning konferansen Petrocultures, to år på overtid.

Petrocultures arrangeres annen hvert år. Denne gangen var temaet transformations - som på norsk kan oversettes med store, omveltende endringer - med tanke på de globale trendene som påvirker oljens fremtid og dermed oljens kulturelle betydning. Nordlandsforskning var en av hovedarrangørene bak konferansen, sammen med Oljemuseet. Konferansen er en del av det globale forskningsnettverket Petrocultures Research Group, som legger til rette for forskning på hvordan samfunnet påvirkes sosialt, kulturelt og politisk av olje og energi. Brigt Dale, forskningsleder for miljøgruppa ved Nordlandsforskning, har vært med i nettverket siden 2018. 

Han kan fortelle at organiseringen av konferansen har vært utfordrende. 

– Egentlig skulle den gå av stabelen i 2020, men pandemien tvang oss til å utsette til 2021 og deretter til 2022. Forsinkelsen gjorde at både det praktiske og finansieringen ble mye vanskeligere enn forutsett, Men både vi i Nordlandsforskning og Norsk oljemuseum har jobbet knallhardt for å komme i mål, sier han. 

– Vi har hatt ansvar for både den akademiske og praktiske biten. Det som gjorde gjennomføringen mulig var støtten fra oljemuseet. Dessuten har Victoria Slaymark ved Nordlandsforskning vært uunnværlig og det samme gjelder Catalina Duran Valbuena, en masterstudent fra Universitet i Stavanger som jobbet som praktikant for oss. 

Slaymark, som er vitenskapelig assistent ved Nordlandsforskning, er godt fornøyd med Petrocultures 2022. 

– Jeg synes det var svært givende både å arrangere og delta på konferansen. Vi fikk oppleve interessante presentasjoner fra ulike forskningsfelt verden rundt og hele 16 panelsamtaler som varierte i form og innhold. Alt fra presentasjoner av akademiske artikler til praktiske workshops som undersøkte perspektiver på transformasjon av råolje til ren energi, sier hun. 

– I tillegg var det teateroppvisninger, kunstutstilling og to filmer. Vi behøver virkelig en slik internasjonal og variert konferanse for å undersøke hvordan olje er integrert i kulturer verden over. 

 

Turbulente tider

Vi lever i turbulente tider og bruken av petroleum debatteres verden rundt. Den politiske diskusjonen om hvordan vi skal reise samfunnet etter COVID-19, angripe klimaendringene og sørge for internasjonal stabilitet, er mer relevant enn noen sinne. Omstillingen til en verden uten olje som primær energikilde, er et av klimamålene i Paris-avtalen, men veien dit er ennå ikke klar. Vi vet at olja må bort, men om sluttdatoen blir satt av tomme reservoarer, grønnere alternativer eller politiske beslutninger, er ikke avgjort. Petrocultures2022 inviterte deltakerne til å delta i kritisk debatt om omstillingen til grønnere alternativer og diskutere hvordan oljas sterke posisjon i samfunnet påvirker endringsinitiativer. 

– Konferansen har vist hvordan olje fortsetter å være relevant og et definerende aspekt i alt fra hverdagsliv til global geopolitikk. I både panelsamtaler og foredrag lærte vi om tema som eierskap og sikkerhetsrisiko, forurensing og ødeleggelse av natur og landskap, samt oljens påvirkning på kunst og kultur, for å nevne noe, sier Dale. 

– Konferanser som denne gir rom for å utveksle ideer og resultater fra aktuelt arbeid og fungerer som en plattform for å utvikle nye forskningsagendaer. 

Og - ikke minst. 

– Folk har savnet å møte venner og kolleger fjes til fjes, sier Dale. 

 

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter