Hus

HOUSYOUNG

Velferd
Les mer
Oppdragsgiver
Norges forskningsråd
Ledes av
Nordlandsforskning
Tidsrom
-

HOUSYOUNG har som hovedmål å skape ny kunnskap om kommunale botiltak rettet mot ungdommer som trenger bolig og støtte i overgangen mellom ungdom- og voksenliv. 

Forskningen skjer i samarbeid med 6 kommuner som har etablert eller holder på å etablere et botilbud kallet Foyer. Dette er en bo- og tjenestemodell som tilbyr bopel kombinert med integrerte støtteordninger og samarbeid på tvers av velferdstjenester. Ved å studere den norske Foyer-modellen som case er prosjekts hovedmål å utvikle kunnskap om hvordan man kan skape gode samarbeidsmodeller for økt inkludering av ungdom med sammensatte behov gjennom «eget hjem». Målet er at dette kan bidra til bedre velferdsløsninger for ungdommer i risiko for bostedløshet og utenforskap. Prosjektet bruker et multimetodisk design og skal undersøke erfaringene til både nåværende og tidligere beboere samt ansatte.

Hva HOUSYOUNG skal finne ut

HOUSYOUNG består av fem arbeidspakker (delprosjekt), som skal undersøke ulike aspekter ved Foyer: som levested for ungdommer, som arbeidssted for tjenesteytere, og som kommunal innovasjon.

AP2: Skal undersøke boligens rolle som arena for unges hverdagsliv.
AP3: Skal undersøke boligens rolle som arena for koordinert tjenesteyting,  tverrprofesjonelt samarbeid, og medvirkning for ungdom.
AP4: Er todelt og skal studere Foyer som kommunal innovasjon, i tillegg til å bidra til videreutvikling av modellen. Hvordan kan de kommunale samarbeidene utgjøre en læringsarena for et Foyertilbud i fremtiden?
AP5: Formidling av kunnskapen. Vitenskapelig og praksisrettet. 

(AP1 er prosjektadministrasjon/ledelse)

Hvem som deltar i HOUSYOUNG

HOUSYOUNG er et samarbeidsprosjekt med forskningsinstitusjoner og samfunnsaktører som partnere. Samfunnsaktørene som deltar som formelle partnere er seks kommuner (Alta, Bodø, Harstad, Narvik, Rana, Tromsø) i tillegg til Husbanken og Statsforvalteren i Nordland. I tillegg deltar Melhus kommune og Sortland kommune som assosierte partnere. Prosjektet ønsker også andre kommuner velkommen til å delta som assosierte partnere for å lære av det eksisterende nettverket. 

Forskningsinstitusjonene er Nordlandsforskning (prosjektansvarlig), Nord universitet, OsloMet/NOVA, og Høgskolen i Molde. I tillegg deltar forskere fra Heriot-Watt University (Edinburgh) og VIA University College (Danmark) i et ekspertpanel i prosjektet.