Nordlandsforskning inntar Arendalsuka

Arendalsuka. Foto: Mona Hauglid
Foto: Mona Hauglid / Arendalsuka

11.–15. august er Arendal stedet for deg som er interessert i politikk, forskning og samfunnsutvikling. Nordlandsforskning er selvsagt på plass.

Nordlandsforskning deltar på og står bak en rekke arrangementer i sørlandsbyen. 

– Vi er tungt representert på Arendalsuka med flere av våre forskere. Dette er en viktig arena for å formidle forskningen vår til beslutningstakere og bidra med kunnskap i samfunnsdebatten, sier André Wallann Larsen, direktør i Nordlandsforskning.

Her er oversikten over instituttets bidrag i 2025:  


Mandag 11. august 16:00 – 17:00
Norges en havbunnskjempe muligheter og ansvar - en Lavvo samtale

Brigt Dale leder forskningsgruppa for transformasjon og grønn omstilling ved Nordlandsforskning. Han er ordstyrer når yttergrensene til Norges kontinentalsokkel skal diskuteres. Norge har "vokst" med betydelig større areal enn vi ble den gang Harald Hårfagre samlet landet. Seminaret beskriver veien dit, forteller om den lille gruppen eksperter og diplomater som gjorde dette mulig, og diskuterer de muligheter og det ansvar dette medfører.


Onsdag 13. august 11:00 – 11:45
"Mellom vill og tam" - en samtale om rein og reinens landskap i endring

Nordlandsforskning er med som arrangør når samtalen handler om forvaltningen av reinens landskap i Norge. Hva kan villrein- og tamreinaktører lære av hverandre? Dette seminaret skaper en møteplass for kunnskapsutveksling mellom ulike aktører fra Hardangervidda og Finnmark, der erfaringer, utfordringer og løsninger diskuteres på tvers av forvaltningsgrenser. Bli med på en spennende samtale om hvordan vi kan forene ulike perspektiver og kunnskapsformer for en mer bærekraftig og rettferdig forvaltning av reinens landskap. 


Onsdag 13. august 14:30 – 15:15
Folk, forskning og forsvar: Hvorfor nordområdene gjelder hele Norge

Økt geopolitisk spenning, klimaendringer og befolkningsnedgang setter Nord-Norden i sentrum for noen av vår tids mest presserende utfordringer. Hvordan kan vi styrke samfunnssikkerhet, bosetting og verdiskaping i nord – på tvers av landegrenser? Denne sesjonen spør: Hvordan kan utdanning og forskningssamarbeid på tvers av institusjoner og landegrenser bidra til å bygge robusthet i nord – og hva betyr det for resten av Norge? Brigt Dale er ordstyrer også for denne samtalen. 


Torsdag 14. august 10:00 – 10:45
Vippepunkt for klimatilpasning

Den siste hovedrapporten fra FNs klimapanel peker på seks «vippepunkter» som verden kan passere i dette hundreåret: Kollaps av isdekket over Grønland, kollaps i isdekket over Vest-Antarktis, tropiske korallrev dør ut, permafrosten forsvinner i store områder, svekkelse av havstrømmene i Nord-Atlanteren, og sommerisen i Arktis blir permanent borte. I dette arrangementet utfordres berøringsangsten som så langt har vært innen både forskning og politikk når det vippepunkt-hendelser, og stille spørsmålet om hvordan samfunnet kan forholde seg til denne typen uhyre dramatiske konsekvenser av klimaendringer. Brigt Dale sitter i panelet når debatten fyrer i gang. 


Torsdag 14. august 13:00 – 13:45
Klimarisiko, handel, sikkerhet- når fleire kriser møtes

Dale får selskap av blant andre Nordlandsforskning-kollega Grete Hovelsrud når Norsk senter for klimatilpasning (Noradapt) tar for seg den gjensidige påvirkningen mellom sikkerhetsutvikling og klima.  Hvordan kan politisk uro svekke ambisiøse klimatiltak og samtidig forverre klimaproblemer? Det blir debatt om sammenhengen mellom arbeidet for å styrke totalberedskapen og redusere grenseoverskridende klimarisiko.


Torsdag 14. august 16:00 – 16:45
Ingen å være nær? Om menn, sex og utenforskap

Nordlandsforsknings Fredrik Langeland er nesten en obligatorisk deltaker når debatten handler om menn og utenforskap. Gutters følelsesliv, intimitet og ensomhet reduseres ofte til diskusjoner om vinnere og tapere på datingmarkedet. Samtidig ser vi en økende bekymring for de som står uten nære relasjoner og familie. Hvordan kan vi skape en nyansert diskusjon om menn og gutters behov for nærhet, intimitet og sårbarhet? Velkommen til en samtale om hvordan vi kan snakke om unge menns behov for emosjonell og sosial tilknytning.


Torsdag 14. august 09:00 – 09:45
Hvordan kan vi oppnå bærekraftig håndtering av plast i fiskeri og akvakultur?

Hvordan bør det nye regelverket for produsentansvar utformes for å fremme bærekraftige sirkulære verdikjeder i fiskeri- og akvakultur? Det skal Megan Palmer-Abbs fra Nordlandsforsking svare på under denne sesjonen, som handler om hvordan vi kan oppnå bærekraftig håndtering av plast i fiskeri og akvakultur. Med utgangspunkt i prosjektet Shift-Plastics vil forskerne presentere innovative strategier for å redusere plastbruk og reflektere over hvordan praksiser i næringene påvirker plastbruk. I tillegg vil seminaret komme med praktiske politiske anbefalinger for å fremme en bærekraftig sirkulær økonomi i fiskeri og akvakultur. 

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev