Skal vi fylle Lofoten med vindmøller?

Foto: Jason Blackeye / Unsplash
Lofoten trenger mer elektrisk kraft, men er vindmøller løsningen: Foto: Jason Blackeye / Unsplash

Lofoten skal kutte utslipp med 50 prosent innen 2030. – Å oppfylle disse målene kan kreve upopulære valg, sier Nordlandsforsknings Brigt Dale. Men ikke alle er klar for vindturbiner i det som kalles verdens vakreste øyrike.

Prosjektet «De grønne øyene», som består av Lofotrådet, Destination Lofoten og Lofotkraft, har vedtatt at Lofoten skal omstille seg til et lavutslippssamfunn, med 50 prosent utslippskutt innen 2030. Det betyr at fossil energi må erstattes av fornybar energi. Og det må skje fort.

Er målet egentlig mulig å nå?

– Per i dag er Lofoten helt avhengig av strøm produsert andre steder, vi har veldig lav selvforsyning. Den overføringskapasiteten Statkraft har bygget, er såpass lav at flere industriprosjekter allerede har snudd blikket andre steder, sier Dale, som er lokalisert på Nordlandsforsknings Svolvær-kontor og leder forskningsgruppa «Transformasjon og grønn omstilling». 

Han sitter dessuten i panelet 6. desember når Lytring diskuterer Lofotens kraftfremtid i Lofotsalen på Thon Hotel Svolvær. Debatten kan også følges digitalt på lytring.no


Fornybar energi eller urørt natur?

Dale slår fast at enten må overføringskapasiteten økes betraktelig eller så må regionen produsere mer strøm selv.

– Vi har små muligheter for mer vannkraft, så da står vi igjen med sol og vind, hvis det skal produseres strøm lokalt. Begge krever arealer som kan komme i konflikt med landbruk, fiskeri og reiseliv, sier forskningslederen.

– For å møte de ambisiøse målene, kan politikerne måtte ta noen upopulære valg, som mange i Lofoten kommer til å være uenige i. Spørsmålet er hvordan man sikrer politisk legitimitet for eventuelle inngrep.

For hvem stemmer vel på et parti som vil fylle Lofoten med vindmøller?

– Lofoten illustrerer godt de nasjonale paradoksene. Vi ønsker mer fornybar energi for å løse klimautfordringene, men kan ikke uhemmet bygge ned natur for å komme i mål, sier Dale.


Kritisk til Lofoten-kommunene

Martin Eggen er rådgiver i BirdLife Norge og synes ikke vindkraft i Lofoten er noen god idé.

– Det er ingen steder i Lofoten som passer for vindmøller. Både myr, våtmark og andre flate områder er viktige leveområder for fugler og dyr som er sterkt truet, sier Eggen.

– Jeg har jobbet med vindkraft i over 20 år. Det er ingen tvil om at turbinene påvirker fuglelivet negativt.

Eggen påpeker at det grønne skiftet også handler om å stanse tap av natur, ikke minst i et klimaperspektiv.

– Jeg er kritisk til at kommunene i Lofoten ikke har vedtak om å beskytte karbonrik natur og våtmarker, og at de ikke jobber målrettet med arealnøytralitet, sier han. 


Både Martin Eggen og Brigt Dale sitter i panelet når Lytring spør: Hvor elektrisk kan Lofoten egentlig bli? De får selskap av kraftanalytiker i nettavisen EnergiWatch.no Anders Lie Brenna, ordfører i Vågan Vidar Thom Benjaminsen og Laura Johanne Olsen fra Lofoten – De grønne øyene 2030. Debatten ledes av Jan Eivind Fredly, redaktør i Lofotposten.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev