Nordlandsforskning på Arendalsuka

Åpningen av Arendalsuka 2022. Foto: Mona Hauglid
Det er i Arendal det skjer i august. Her fra åpningen av Arendalsuka 2022. Foto: Mona Hauglid

Vippepunkter, klimatilpasning og debatt om Nord-Norges fremtid er stikkordene når Nordlandsforskning tar turen til Arendal i august.

Et kjent syn for besøkende på Arendalsuka er kjempelavvoen på toppen av Fløyheia. Dette er Nordområdepartnerskapets arena, der også Nordlandsforskning hører hjemme. I august står vi bak tre ulike arrangementer i sørlandsbyen.

Forskningsleder for miljøgruppa, Brigt Dale, er sentral i et av dem: "Derfor skal du bry deg om vippepunkt". Et vippepunkt er i denne sammenhengen en omfattende endring i natur eller samfunn.

— Jeg er det eneste samfunnsvitenskapelige innslaget og skal snakke om vippepunkter i samfunnsutviklinga, basert på prosjektet Tipping+, sier Dale.

— Jeg kommer til å snakke om hvor viktig det er å forankre omstillingsprosesser grundig før man prøver å gjennomføre dem. Politisk mot, handlingskraft og høye ambisjoner er vel og bra, men du må ha folk med deg i omstillingen, ellers stopper utviklingen opp.

 

Lavvo Arendalsuka. Foto: A.Ausland/ ICR, 2022.
Nordområdepartnerskapets lavvo er arena for en rekke spennende arrangementer under Arendalsuka. Foto: A.Ausland/ ICR, 2022.

 

Nyttig sted å være

Grete Hovelsrud er også miljøforsker og en veteran både når det gjelder forskning på klimatilpasning og deltakelse på Arendalsuka. Hovelsrud deltar på arrangmentet "Å leve med klimaendringer", som tar opp de store spørsmålene rundt fremtiden i nordområdene.

Nordlandsforskning og Nord universitets debattflaggskip Lytring skal også til Arendal, under tittelen "Hvis ikke staten fikser Nord-norge, får vi gjøre det selv!".

Her deltar blant andre Maiken Bjørkan, forsker 1 ved Nordlandsforskning, som skal bidra til å definere begrepet "innovasjonskraft" i nordnorsk sammenheng.

— Arendsalsuka er et nyttig sted å være, sier Dale.

— Flere tusen mennesker fra politikk, organisasjoner og næringsliv samles denne uka, Vi kan både profilere Nordlandsforskning og kjenne litt på pulsen, høre hvordan de store temaene diskuteres og hvilken kunnskap viktige premissleverandørerer etterspør.

 

Et sentralt nettverk

I 2023 foregår Arendalsuka 14. til 18. august. Årlig går rundt 1700 ulike arrangementer av stabelen i løpet fem hektiske dager på Sørlandet. Da er det greit å ha en gedigen lavvo for å stikke seg frem i mengden.

Formålet med Nordområdepartnerskapet er da også å synliggjøre nordområdene nasjonalt og internasjonalt. De 20 partnerne samarbeider om en rekke ulike arrangementer under Arendalsuka, og Nordlandsforskning spiller på lag med både Bjerknessenteret for klimaforsking, Internasjonalt reindriftssenter og Norsk polarinstitutt, for å nevne noen.

— Nordområdeparnerskapet er et sentralt nettverk som det er viktig å være en del av, sier Dale.

— Alle de sentrale kunnskapsaktørene i nord, samt en del andre aktører, er med i partnerskapet. Sammen står vi sterkere og lavvoen som settes opp i Arendal er da også veldig synlig.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev