Forsker (også) om sommeren

Article Id
3321
Source site
Entreprenørskapsforskere for fremtiden. Fra venstre Sølvi Solvoll, Nordlandsforskning, Richard Martina, Universitetet i Maastricht/Universitet i Curacao og Karin Wigger, Nord universitet, Handelshø...
Entreprenørskapsforskere for fremtiden. Fra venstre Sølvi Solvoll, Nordlandsforskning, Richard Martina, Universitetet i Maastricht/Universitet i Curacao og Karin Wigger, Nord universitet, Handelshø...
Varmegrader er bra å skrive doktorgrader i.

Av: Per Jarl Elle, Nord universitet

Entreprenørskap er en måte å tenke og arbeide på. Hensikten er å finne på noe nytt som kan gi økt verdiskapning i samfunnet.

Entreprenørskapskonferansene i første halvdel av juni samlet nær 400 forskere i entreprenørskap fra 23 land, i Bodø.

Richard Martina, Karin Wigger og Sølvi Solvoll var blant unge forskere som fikk delta på det årlige doktorgradsseminaret (Doctoral Concortium).120 doktorgradsstudenter søkte om plass. 25 fikk delta på seminaret, som er en del av Babson College Entrepreneurship Research Conference (BCERC 2016), som var den største av konferansene.

Karin Wigger og Sølvi Solvoll var de eneste doktorgradsstudentene fra Norge.

En annen deltaker på seminaret var Richard Martina. Martina er fra Curacao i Karibien. Samtidig som han jobber ved universitetet i Curacao i Karibien, er han Ph.d-student ved Universitetet i Maastricht, Nederland.

- Studiene i Maastricht finansieres av arbeidsgiveren min i Curacao. To ganger i året får jeg en ukes opphold ved Maastricht-universitetet, hvor jeg får veiledning på avhandlingen min, som heter Uncertainties and Resource constraints in Small Island Development States. Den er en samling essayer om lokale forestillinger om entreprenørskap i teknologibedrifter i små øystater, som Curacao, sa Martina.

- Er det ikke enkelt – eller vanskelig - å velge et tema innen entreprenørskapsforskningen som rommer så mye?

Klarere profil

- Entreprenørskapsforskningen er ennå ikke et klart definert felt, etter mening. Den støtter seg fortsatt mye på andre akademiske disipliner, for eksempel økonomi og psykologi. Jeg mener likevel at entreprenørskapsforskningen er i ferd med å utvikle seg til å bli mer selvstendig og få en klarere profil, som for eksempel Effectuation, som er en etablert teoretisk forståelse og en praktisk metode for oppstart av nye virksomheter, sa Martina.

Richard Martina sier at han opplevde BCERC 2016 og doktorgradsstudium i Bodø som en veldig god konferanse.

- Det var en vennlig stemning på konferansen, og jeg fikk verdifulle tilbakemeldinger på arbeidet mitt. Jeg også fått nye venner, som jeg definitivt vil publisere sammen med.

Martina fikk sendt sin avhandling like før starten av sommeren.

- Utvalget skal vurdere arbeidet mitt, og etter sommeren vet jeg hvordan det går og om jeg kan forsvare den i høst eller ikke, sier Martina.

Forsker Sølvi Solvoll arrangerte i juni konferansen «Effectuation» med blant andre den amerikansk-indiske forskeren Saras Sarasvathy.

Sølvi Solvoll er stipendiat ved Nordlandsforskning, hvor hun arbeider på en doktorgrad om nye bedrifter med nye idéer i reiselivet.
 
- Jeg håper å levere avhandlingen min Entrepreneurial behavior and new venture creation in the tourism industry før påske neste år. Jeg forsker på om entreprenører planlegger prosessen – eller om de tar det som kommer - når de skal utvikle idéene sine, og jeg forsøker å måle endringene i adferden. Jeg studerte entreprenørskap i opplevelsesbasert turisme, hvor det er mye som hender når man skal utvikle et nytt produkt, sa Solvoll.

Hva synes du om doktorgradsseminaret i Babson-konferansen for en måned siden?

- Det å være blant de 25 som ble valgt ut til å delta på dette seminaret, bekreftet at det jeg har valgt å studere, og jobben som er gjort så langt i doktorgraden min, er interessant også for andre.Innholdet på seminaret var veldig bra, hvor nærmest alle de beste forskerne innen feltet var der. De ga oss gode råd om hvordan vi burde videre utvikle og ferdigstille doktorgraden. Det var også veldig interessant å møte andre doktorgradsstudenter fra hele verden (se # BCERC 2016). En av de tingene som kom fram er betydningen av å bruke entreprenørskap som metode for å løse noen av de utfordringene verden står ovenfor. Her får den nye generasjonen av entreprenørskapsforskere et større ansvar, sier Solvoll.

- Hvordan går det med skrivingen i sommer?

- Det går bra. Nå er jeg i sluttspurten på en artikkel som jeg håper å sende videre til mine medforfattere før jeg tar en fireukers ferie.  Da skal jeg logge helt av, slik at jeg kan ladde opp til sluttspurten av doktorgraden tar til, etter sommeren.

Stipendiat Karin Wigger, Nord universitet, Handelshøgskolen underviser 25 prosent for studentene, og de øvrige 75 prosent av arbeidstiden bruker Wigger på avhandlingen Exploration and exploitation in established organizations and the role of the external environment. Cases from the maritime industry.

- Jeg har tre sett med forskningsdata om entreprenørskap i etablerte selskaper, henholdsvis i den norske maritime industrien og i cruiseindustrien i Arktis.  Artikkelen jeg jobber nå med er basert på et casestudium av Jutlands Maritime-klyngen.

Karin Wigger sier at utviklingen av nye forretningsmuligheter handler ikke kun om å komme frem med noe innovativt og nytt, men det nye skal også implementeres.

- Jeg ser på selve utvikling og implementering av muligheten for det. Den lave oljepriser presser bedrifter til å tenke på en ny måtte og innovativt for å komme seg gjennom krise, sier Karin Wigger. Hun synes doktorgradsseminaret og konferansen ga en unik plattform for å møte toppforskere og å diskutere og utveksle forskningsideer. Det er inspirerende å lytte til alle presentasjonene, og det gir ofte nytt innhold til egen forskning.

Fokus og konsentrasjon

- I korthet var det en intensiv, men interessant uke. Personlig liker jeg å bruke sommerferien til å skrive. Jeg jobber nå med tidsskriftsartikkel og ett bokkapittel. Skriving krever fokus og konsentrasjon, og fordi det er generelt mindre forstyrrelser om sommeren, sidene studentene har tatt ferie, er den en god tid for skriving, synes jeg.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev