Ny bok om reiselivsforskning

Article Id
1326
Source site
Boka «Handbook of research on innovation in tourism industries» har sitt utspring i forskningsprosjektet Opplevelser i nord.

Forskningsleder Einar Lier Madsen er en av redaktørene i en ny bok om innovasjon i reiselivsindustrien. Boka «Handbook of research on innovation in tourism industries» har sitt utspring i forskningsprosjektet Opplevelser i nord, og mange av de 13 bidragsyterne er forskere involvert i prosjektet.

De to andre redaktørene for boka er Gry Agnete Alsos og Dorthe Eide, begge ved Handelshøgskolen i Bodø ved Universitetet i Nordland.

Reiser for å oppleve

- Boka gir en omfattende oversikt over forskning på ulike temaer om innovasjon i reiselivsnæringen - spesielt med utgangspunkt i natur og matkultur. Turister kommer ikke på grunn av gode hotellsenger, det er opplevelsene som er årsaken til at de reiser. Innovasjon blir stadig viktigere, og i boka dokumenteres både muligheter og framgangsmåter, sier Einar Lier Madsen.    

Turisme er en av de raskest voksende industrier i verden og spiller en viktig rolle i den økonomiske utviklingen, både med tanke på sysselsetting og å få inn utenlandsk valuta, heter det i bokas forord.

Høy turbulens

Veksten er ikke bare avhengig av økt velstand og økonomisk utvikling, men også av reiselivsindustriens evne til å tilby nye produkter og opplevelser.

Reiselivsindustrien opererer i et konkurransemarked karakterisert av høy turbulens og raske endringer. Effektiv konkurranse krever høy innovasjon enten ved kostnadskutt eller ved å tilby nye høykvalitetsprodukter som møter kundenes behov.

Globalt marked

Ingen land eller regioner kan hvile på sine naturlige forutsetninger eller kulturelle arv. De er avhengige av innovasjonsstrategier for å være konkurransedyktige i et globalt turistmarked.

- Boka retter seg mot et internasjonalt publikum, men har mange bidrag fra den norske og nordlige konteksten. Bidragsyterne er både forskere innen Opplevelser i Nord-prosjektet og forskere i prosjektets internasjonale nettverk, sier Einar Lier Madsen.

Lite forskning

Det er lite forskningsbasert kunnskap på innovative opplevelser. De dominerende innovasjonsteoriene dreier seg først og fremst til produksjon av varer og teknologi, og i mindre grad om tjenesteinnovasjon. Med boka håper redaktørene å nå ut både til akademia og til politikere med ny forskning på innovasjon i reiselivet.

- Vi synes boka viser fram det vi holder på med i Opplevelser i nord på en  god måte, og er fornøyd med resultatet, sier Einar Lier Madsen.

Boka er gitt ut på Edward Elgar Publishing.

Les mer om boka på forlagets nettside.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev