Lokal mat lokker mer enn burger og chips

Article Id
1312
Source site
Lokal mat, kortreist mat og historier om mat, det vil turistene ha. Det fortalte OiN- forskerne Dorthe Eide og Elisabet Ljunggren på et internasjonalt seminar om matopplevelser.

Lokal mat, kortreist mat og historier om mat, det vil turistene ha. Det fortalte OiN- forskerne Dorthe Eide og Elisabet Ljunggren på et internasjonalt seminar om matopplevelser.


Hovedtema på seminaret var lokal mat som kilde til ekstraordinære opplevelser.

Lokal mat som konkurransefortrinn

Elisabet Ljunggren fra Nordlandsforskning snakket om lokale restauranter som motor for økonomisk utvikling.
- Vi ser at gode spisesteder er viktig for turisten og at lokal og kortreist mat er et konkurransefortrinn for spisestedene som ligger utenfor allfarvei. For eksempel ligger den nest beste restauranten i Sverige langt unna de store byene. Der har de en sterk og tydelig matfilosofi og bruker lokal mat og de matvarene som er i sesong.

Ljunggren fortalte at for å ha suksess må lokale restauranter sette krav til kvalitet, ha en tydelig matfilosofi og se seg selv som en del av bygda. Lokale spisesteder skaper gjerne aktivitet utover det som spises. Når de samarbeider med matprodusenter, kan de gi bonden kjennskap til hva markedet vil ha. Bønder anser små poteter som dyrefor, mens kokken ser på små poteter som de aller beste. Å bli leverandør til en restaurant gir også et kvalitetsstempel på maten de leverer.

Skap attraktive opplevelser

Dorthe Eide fra Handelshøgskolen i Bodø, Universitetet i Nordland holdt et innlegg med tittelen: “Being a part of the experience economy”. Eide ga deltakerne et lynkurs i opplevelsesøkonomi og opplevelsesdesign. Eide forklarte begrepet og hva som skiller det fra serviceøkonomi. Økende interesse for matopplevelser kan ses på som en del av opplevelsesøkonomien. Hun snakket om forskjellene i kunders motivasjon for å reise, samt hvilke verdier opplevelser gir for kunden.

Eides neste tema var hvordan skape attraktive opplevelser gjennom opplevelsesdesign, og hun gikk inn på flere

Dorthe Eide

sentrale elementer og verktøy. Blant annet hvor viktig det er å tematisere og bruke fortellinger, involvere sansene og samhandling mellom kundene og  utforming av opplevelsesrom, samt dramaturgi. Hun viste hvordan flere nordnorske opplevelsesbedrifter har hatt suksess med disse grepene. Thon hotell Svolvær bruker for eksempel fortellinger om maten, og involverer flere sanser under måltider.

Les Eides presentasjon her

Lokal mat gjør Hurtigruta unik

Yngve Skog Rodal fra Hurtigruten Group fortalte om deres satsing på lokal mat. Rodal er sjef for mat og drikke på Hurtigruten. På Hurtigruten skal maten skal være hentet fra de stedene hvor skipet befinner seg. Når de kjører gjennom Lofoten på vinteren skal det være fersk fisk fra Lofoten. En rekke lokalmat-produsenter er involvert som leverandører.

Hurtigruten bruker opplevelsesdesign i konseptutviklingen, blant annet grep som fortellinger, identitet, merkevarebygging, ekthet, landskap, med mer. Nå kjører de en pilottesting på to båter, og det nye opplegget skal prøves på alle skip fra 1. april. Konseptet kalles på engelsk ’The Norways’ coastal kitchen’. Matopplevelsene er designet for å gi gode opplevelser, men også selve den skriftlige menyen er designet med omhu. Matskribenten Andreas Viestad hjelper Hurtigruten med omleggingen.  ”If you cannot tell the story about the product it is no point of having it. It is the most cruicial part to success”, sa Rodal for å understreke betydningen av  å bruke fortellinger som del av matopplevelsen. Fortellingene fokuserer på det ekte, aktørene som er involvert og selve produktene. Dette er et stort innovasjonsarbeid.

En utfordring å finne dyktige servitører

En ting er å finne gode lokalmat produsenter, samt designe måltidsopplevelser og menyark, i tillegg så må personalet læres opp. En stor utfordring i Norge, i følge Rodal, er å skaffe dyktige medarbeidere med tilstrekkelig engasjement og kunnskap for matkultur. Nå jobber Hurtigruta med å få laget lokalprodusert øl fra Lofoten. Merking av mat og informasjon om maten er viktig, folk vil vite hva de spiser. Rodal fikk spørsmål fra salen om det var økonomisk bærekraftig å satse på lokal mat. Svaret var at i starten er det mer kostbart, men på sikt tror de at de vil tjene på det fordi Hurtigruta blir et mer unikt opplevelsesprodukt.

 - Det samme skjedde da Temaparken Astrid Lindgrens Verden valgte å hive ut pommes frites og hamburgere, og tematisere maten i tråd med Lindgrens fortellinger fra 60-tallet. Parken fikk først en nedgang økonomisk, men så tok det seg opp igjen innen to år, forteller Dorthe Eide.

Om prosjektet

LOCFOOD – Local food as an engine for local business, er navnet på det europeiske prosjektet som arrangerte seminaret. Prosjektet har deltakere fra 9 europeiske land. 19. -21. mars hadde de samling i Bodø og Lofoten. Målgruppen for prosjektert er Nordland fylkeskommune sammen med andre som lager virkemidler for næringa er målgruppen.

Les mer om prosjektet på NFK sine sider. http://www.nfk.no/Artikkel.aspx?AId=31463&back=1&MId1=1747  

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev