- Bør ikke prise hvalsafari særlig høyere

Article Id
1328
Source site
Turistene er fornøyd med hvalsafari på Andøy, men arrangørene bør være forsiktig med å heve prisen, viser en ny masteroppgave.

 Med støtte fra Opplevelser i nord har Liv Tone Robertsen har skrevet masteroppgave om hvalsafari på Andøy. 

Hun har målt konsumentoverskuddet – hvor fornøyd turistene er med opplevelsen  i forhold til hva de har betalt for den.

Hvor fornøyde er kundene?

 - Det skjer mange aktiviteter som påvirker hvalene og andre naturressurser til sjøs. Jeg tenkte at det ville være interessant å sette en indikator for hvalenes bruksverdi. Jeg ønsket også å se om det er mulig for bedriftene å øke prisene på safarien, sier Robertsen.

I sin studie har hun også sett på hvilke faktorer som påvirker hvor fornøyd kundene er med hvalsafarien. I tillegg til faktorer som kjønn og alder, har hun sett på hvordan vær, avstand til hvalene, antall hvaler og antall båter totalt påvirker kundenes fornøydhet.

Ville komme nær

-  Det er snakk om å regulere båtenes avstand til hvalene, og da kan det  være greit for arrangørene å vite hva nærhet til dyrene og antall båter betyr for kundene. Hvis turistene kom nærmere hvalen enn forventet, ble de mer fornøyd. Og tilsvarende mindre fornøyd om antallet hvaler var lavt.
 
Hun har laget en kortversjon av rapporten sin og sendt den til Andøy kommune. Så håper hun at turistnæringen får del i resultatene. Da vil de
blant annet få vite at de gjør lurt i å holde seg noenlunde på dagens prisnivå.

Skårer høyt

Alt i alt er turistene godt fornøyde med opplevelsen. På en skala fra en til fem, skårer hvalsafarien mellom fire og fem. Hvalsafari tiltrekker seg i hovedsak turister med høy inntekt og utdanning. Men de fleste er ikke interessert i å betale noe særlig mer enn det de gjør i dag. Prisen ligger på i underkant av 900 kroner.

Passe pris

- Det kan hende arrangørene kan ta litt høyere pris, men jeg tror nok jeg ville være forsiktig med å øke den noe særlig. Faren er at noen lar være å kjøpe hvis prisen øker, sier Liv Tone Robertsen.

Hun forteller at hvalsafari fortsatt er en viktig grunn til at turistene kommer til Andøy. Nærmere halvparten av dem hadde ikke reist til Andøy hvis det ikke var for hvalsafaritilbudet.

Håper forgjeves

Safariarrangørene kan med fordel gi kundene litt mer informasjon på forhånd.
  Liv Tone Robertsens studie viser at 23 prosent av deltakerne forventet at hvalen
  skulle hoppe. Men spermhvaler hopper svært sjelden…
 
  285 familier var med i Robertsens undersøkelse, flest tyskere. De oppfattet været
  som bra, også om det regnet. Bølgene skremte dem heller ikke. Fjellturer, Bleik
  og elgsafari er de mest populære opplevelsene i tillegg til hvalsafarien.
 
Liv Tone Robertsen har tatt sin  mastergrad i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen ved  Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås. 

Last ned masteroppgaven.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev