Forskningsdager med svung

Nordlandsforskning om Nordlands framtid - konferansier Iselin Marstrander. Foto: Igor Kostin.
Nordlandsforskning om Nordlands framtid - konferansier Iselin Marstrander. Foto: Igor Kostin.

Lån en forsker, film på Stormen, Lytring, "Nordlandsforskning om Nordlands framtid" og innlegg på Hurtigruta. Forskere fra Nordlandsforskning deltok aktivt på forskningsfestivalen.

Nesten 60 tilhørere kom til Nordlandsforsknings eget arrangement Nordlandsforskning om Nordlands framtid i Stormen i Litteratursalen. Kortreist kunnskap, mat og musikk var viktige ingredienser. Forskerne presenterte aktuell forskning på fem minutt om varierte temaer som; norsk økonomi, unge og psykisk helse, beitemuligheter for rein, fra rød til grønn industri, nyskaping i norske kommuner, solenergi, reiseliv versjon 2.0. og AirBnB.

Last ned presentasjonene. (PDF, 9MB)

Forskerstemmer på film
 

I sommer lagde UiN og Nordlandsforskning i samarbeid en film som viser fram ulike forskerstemmer. Den ble vist i Stormen og kan også ses her:
https://www.youtube.com/watch?v=B5dRW_NuhJU

Lytring: Folk, fisk, framtid og finans

Nordlandsforsknings og Universitetet i Nordlands nye arena for forskningsformidling og refleksjon, ble denne måneden lagt under Forskningsdagene.

http://nordlandsforskning.no/aktuelt/frisk-debatt-om-fisk-article1641-155.html

Lån en forsker- turné

Hvor kommer maten vår fra om 10 år? Hvordan påvirker klimaendringene landbruk, fiskeri og havbruk i Nordland? Hva finnes av gourmetmat i naturen? Disse spørsmålene og mange flere diskuterte forskerne Julia Olsen, Grete K. Hovelsrud og Ingrid Bay-Larsen fra Nordlandsforskning med elevene fra videregående skoler i Nordland.

Presentasjonen er basert på forskningsresultatene fra to store prosjekter: CAVIAR II og AquaClimate, hvor alle de tre forskerne deltar.

Forskerne holdt foredrag for ca. 250 elever fra Hadsel, Kleiva, Meløy, Bodin og Bodø vgs.

Julia Olsen sammen med Åse Solvang på Kleiva videregående skole.

Forskerne Ingrid Roaldsen og Tone Magnussen hadde opplegg for 120 ungdomsskoleelever ved Alstad Ungdomsskole. Elevene fikk både delta i smakstesting og gjennomførte en forskningsquiz. Mat, smak og metode var tema for deres opplegg.

Ingrid Roaldsen klar for "Lån en forsker" ved Alstad ungdomsskole.
Elever ved Alstad ungdomsskole fikk prøve forskning i praksis, her smaker et utvalg seg igjennom forskjellige typer kjøttruller.

«Lån en forsker» er et tilbud til alle videregående skoler i Nordland under Forskningsdagene. Forskere fra Nordlandsforskning og Universitet i Nordland drar til skoler og forteller om pågående prosjekter og forskningsresultater. Temaet for årets forskningsfestival er «Mat».

Markens grøde, lokal mat og forskere på Hurtigruta

Forskningsleder Elisabet Ljunggren var på Hurtigruta og pratet om lokal mat som ressurs for reiselivet. Førsteamanuesis Dorthe Eide fortalte om opplevelsesøkonomiens logikk og mat. I samarbeid med Hamsunsentret serverte Hurtigruta lunsj som var inspirert av ‘Markens Grøde’ og formidlere fra sentret demonstrerte hvordan et litterært måltid kan serveres og - være en  opplevelse og ressurs for reiselivet. Arrangementet hadde 20 betalende tilhørere og lunsjgjester mens hurtigruta «Midnatsol» (noe forsinket) lå ved kai i Bodø en søndag ettermiddag.
 

Elisabet Ljunggren og Dorthe Eide etter "Hurtigrute-oppdraget". Foto: Irene Andreassen, UiN.

Kronikker

Bent-Cato Hustad skrev kronikk med tittelen «Åndelig føde» som ble trykket i Avisa Nordland. Lokalmat sto for innholdet i en kronikk av Elisabet Ljunggren og Eva Narten Høberg fra NIBIO.

Bildegalleri fra Nordlandsforskning om Nordlands framtid:

 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail

Nordlandsforskning
Postboks 1490
N-8049 Bodø
Norge

Besøksadresse: Universitetsalleen 11
Tlf: +47 75 41 18 10
E-post nf@nforsk.no

Bank konto: 4500 55 98811
NO/VAT 989 714 309 MVA
Personvern