En forsker vender hjem

Foto: Karoline O. A. Pettersen / Lev i Steigen
Foto: Karoline O. A. Pettersen / Lev i Steigen

Nord-Norge har endelig hentet Helga Eggebø tilbake.

Som 7-åring gråt hun bitre tårer da foreldrene flyttet fra Skjervøy til Sandnes og naturlig nok tok datteren med seg.

– Jeg lengtet tilbake i årevis og pakket kofferten for å reise tilbake de gangene jeg ble sint, forteller Helga.

Hun beholdt sin nordnorske dialekt. I hvert fall en stund. Men etter hvert avfant Skjervøy-jenta seg med sin skjebne, fikk a-endinger på verbene og slo seg ned der sør. Hun studerte både spansk, økonomi og filosofi, men sosiologi var selve hovedfaget, bokstavelig talt.

– Det var samfunnsengasjementet som ledet over i forskning. Jeg har vært politisk aktiv siden ungdommen og alltid drevet med ulike former for aktivisme, sier Helga, som tok doktorgrad i sosiologi ved Universitetet i Bergen. Der forsket hun på ekteskapsinnvandring til Norge.

Formet norsk likestillingspolitikk
– Jeg intervjuet personer som var kommet til landet som ekteskapsinnvandrere. De aller fleste av dem opplevde utfordringer, særlig knyttet til et regelverk som stadig ble strammet inn. Et svært høyt inntektskrav er direkte årsak til mange splittede familier, slår Helga fast i avhandlingen og også i en fersk kronikk i Bergens Tidende.

Doktorgradsstudenten Helga Eggebø ble rekruttert til det regjeringsutnevnte Likestillingsutvalget i 2010 og bidro til to utredninger som la grunnlaget for norsk politikk på området. Etter ferdig avhandling flyttet hun til Oslo og jobbet som politisk rådgiver på Stortinget, med likestilling som fagfelt.

– Valget satte en stopper for den jobben og jeg begynte å arbeide for BUFDIR.

Kort tid etterpå valgte Helgas avdeling å dra på studietur til Steigen. Det ble skjebnesvangert.

– Vi kom til Bodø en nydelig dag i mai og tok en utepils på Bryggerikaia. Hurtigbåtturen var fantastisk og innseilingen til Helnessund tok pusten fra meg. Steigen er det vakreste sted på jord, erklærer den friluftsinteresserte forskeren.

Forsker og formidler
Studieturen gikk til KUN, et senter som jobber med likestilling og inkludering på oppdrag fra nettopp BUFDIR.

– Det var god stemning blant de ansatte på KUN. Jeg kjente at jeg hadde lyst til å bo i Steigen og spurte sjefen om hun hadde jobb til meg.

Det hadde hun. I august var Helga på plass i Steigen. Tre år, utallige naturopplevelser, en partner og en unge senere har Nordlandsforskning klart å lokke henne til Bodø.

– Jeg har lært mye på KUN, men var klar for nye utfordringer i jobbsammenheng. Det blir også litt godt å slippe å bruke tre dager for å dra på et totimers møte ellers i landet.

Med Helga Eggebø på laget har Nordlandsforskning ikke bare fått en utmerket forsker, men også en ivrig formidler. Helga driver egen blogg, skriver for bloggfellesskapet Maddam, står bak utallige kronikker og like mange foredrag, og elsker en god debatt.   

– Å bare formidle forskning gjennom rapporter og på konferanser blir for smalt. Det er om å gjøre å få det ut, mener Helga.

Nordlandsforskning
Postboks 1490
N-8049 Bodø
Norge

Besøksadresse: Universitetsalleen 11
Tlf: +47 75 41 18 10
E-post nf@nforsk.no

Bank konto: 4500 55 98811
NO/VAT 989 714 309 MVA
Personvern